Скъпи клиенти,

 

Може да замените или върнете закупената от Вас стока в рамките на 14 дни от датата на получаването ѝ.

*Не подлежат на замяна продукти, изработени по индивидуална поръчка (изисквания и/или размери на Клиента).

 

Ако желаете да върнете или замените закупена от нас стока, Ви молим да попълните формуляра, който може да свалите от ТУК.

Попълнения формуляр изпратете на email: office@mamomoya.com или заедно с пратката Ви.

Молим да се свържете с нас преди да изпратите Вашата пратка на телефон: +359 883 331 883.

 

Изпратете стоката, която връщате до:

  • Офис на “Еконт Експрес” ЕООД – Еконт офис София Бизнес Парк (Младост 4 бл. 438) или офис на „Спиди“ АД – СПИДИ МЛАДОСТ 4-МЕТРОСТАНЦИЯ (бул. „Александър Малинов“ No 91А).
  • Получател: „Мамо моя“ ЕООД;
  • Телефон: +359 883 331 883.

 

Клиентът има право да се откаже от сключения договор без да посочва причина в рамките на 14 дни съгласно законодателството на Република България. В такъв случай Потребителят заплаща разходите по връщането на продукта. Ако Клиентът не е заплатил сумата за връщане, тя ще му се приспадне от сумата за възстановяване по поръчката.

 

Продуктите, които се заменят или връщат не трябва да бъдат употребявани (освен да бъдат премерени), да не са повредени, замърсени, прани или гладени, да не са правени опити за коригиране на евентуален дефект или размер и всички етикети или обозначения да са на мястото си. Продуктите трябва да са опаковани в оригиналната си опаковка.

 

Моля, имайте предвид следното:

  • Възстановената сума е в български лев;
  • Възстановяваме сума към българска банкова сметка, посочена във формуляра за замяна;
  • Банковата сметка, която предоставяте за възстановяване на сумата, трябва да е на името на лицето, направило поръчката.

 

Замяната на закупената стока с друга от същия вид и качество, или със стока по избор на Клиента е за същата стойност. В случай, че продуктът е бил на намалена цена, Потребителят има право на замяна с друга стока на същата цена или връщане на сумата, която реално е заплатил на Доставчика. Ако продуктът е бил на по-ниска цена от тази, с която желае да се извърши замяната и се налага доплащане, пратката ще бъде изпратена с пощенски паричен превод (наложен платеж).

Ако Потребителят желае да върне стока, която в момента на закупуване е била в промоция „всеки втори продукт с % отстъпка“ или друга подобна, сумата, която се възстановява при връщане на един от закупените продукти е реалната цена, заплатена за него от Потребителя. Получената при закупуване отстъпка ще се разпредели между продуктите, за които важи.

 

Когато се уверим, че пратката отговаря на посочените условия, сумата ще Ви бъде възстановена.

 

„Мамо Моя“ ЕООД не носи отговорност за повреда на стока по вина на куриерската компания.

„Мамо Моя“ ЕООД не носи отговорност при грешно подадена от страна на Клиента банкова сметка.

МЕНЮ