Какво още да очакваме по време на бременността?

За някои бременността може да е лека и приятна, за други – не чак толкова. Но почти винаги е изпълнена с предизвикателства и изненади. Ако сте в очакване на първото си дете, следващите редове могат да ви бъдат полезни.

Създаването на живот, често не се разминава без сутрешното гадене. Смята се, че е причинено от физическите и хормонални промени. Всички сме чували за него, но често не очакваме, че всъщност може да не е само сутрин, а да продължава през целия ден. Интензивността и симптомите му при различните жени са строго индивидуални. Има и късметлийки, които минават без него, но на други им е лошо постоянно.

По време на бременността някои дами растат само на коремче. Като от реклама… Възможно е, ако ги видите в гръб, да не различите бременността, но при други освен корема, расте всичко останало. Тялото напълнява на неподозирани места: гърдите се уголемяват, което е страхотно, но и бедрата, ръцете, та дори и вратът нарастват… Предполагали ли сте някога, че може да надебелеете дори и там? Е, аз не бях! Естествено за покачването на килограмите си има важна причина и ако лекарят е преценил, че сме здрави, не трябва да се тормозим прекалено.

Ако преди да забременеете сте били от онези хора, които се засищат с малко храна, със сигурност не очаквате, че е възможно да не изпитвате никакво чувство за ситост. Усещането е все едно стомахът е бездънна яма. Иска ви се да ядете постоянно всякакви неща, странни неща, такива, каквито преди това не сте си помисляли дори да опитате. Естествено може да сте от онези, които  се засищат само със салата, но има вероятност и да нямате този късмет.

На бъдещите майки често им се случва да преминават от сълзи до бурен смях. Рязката смяна на настроенията може да е изненада за дамите, които очакват първото си дете. В един момент може да се чувствате добре, а в следващия – да искате да крещите или да плачете. Причината за емоционалните промени са хормоните. Така, че е нормално ако сте щастлива, а две минути по – късно плачете, или сте ядосана просто „ей така“.

Кожата на много бременни жени се променя. Възможно е да се появят пигментация, акне, стрии, тъмна линия, която преминава през средата на целия корем, наречена linea nigra. Те са свързани с хормоналните промени в организма. Невинаги изглеждат приятно и могат да притеснят всяка дама, която чака първото си дете. Запазете спокойствие! Повечето кожни промени изчезват след раждането.

Някои жени са изненадани да открият, че по време на бременността, венците им кървят по – често. Важно е да се посети стоматолог за да се изключи възможността за евентуално заболяване, но обикновено няма място за безпокойство, а причината е променящите се постоянно хормонални нива.

С напредване на бременността е възможно да имате проблеми със съня. Нарастващото коремче може да пречи да спите в любимата си поза, освен това ще се събуждате по – често за да използвате тоалетната, от киселини, както и от крампи.

Важно е да не забравяме, че всяка една промяна и всичко, което ни притеснява или ни се струва странно, трябва да бъде обсъдено с лекар!

 

МЕНЮ