Полезна информация в помощ на кърмещите майки

Вероятно повечето от бъдещите майки знаят, че кърмата е изключително полезна, усвоява се лесно и осигурява пълноценно хранене и оптимален баланс на хранителни вещества за бебетата.  Ето още някои факти, които са от полза за кърмещите майки:

  1. Важно е кърменето да започне възможно най – рано.
  2. В началото гърдите произвеждат коластра, която е в минимални количества, но е безценна за новороденото.
  3. Не е необходима специална подготовка на гърдите за кърмене. Не се мият със сапун и препарати преди всяко кърмене и не се обтриват с кърпа. Напълно достатъчен е душът, който взимаме ежедневно.
  4. Ако бебето иска да суче често, причината може да е различна от глад – за успокоение, необходимост от близост и общуване с майката, при жажда, както и при неразположение.
  5. Кърменето на поискване е един от най – добрите начини за хранене на малкото дете.
  6. СЗО и международни педиатрични организации препоръчват изключителното кърмене (хранене единствено и само с кърма) до шестия месец на бебето. Препоръчва се също кърменето да продължи поне до една година, по възможност две.
  7. Докато захранването не е започнало не е необходимо да се дава вода, чай и други течности, ако няма медицински показания за това.
  8. Колкото повече суче детето и се стимулират гърдите, толкова повече кърма се произвежда.
  9. През първите месеци бебетата сучат по – дълго време. С всеки изминал месец придобиват повече сили и умения за да се нахранват по – бързо с майчино мляко.

Важно е да следвате инстинктите си и при всякакви проблеми и необходимост от информация или помощ най – добре е да се обърнете към консултант по кърмене!

МЕНЮ